fbpx
+46(0)73-757 41 86 info@tankstort.com

Det absolut bästa med mig egen utveckling – om jag skulle ge ett centralt tips. Det viktigaste. Det som är grunden i allt. Så är det förloppet tanke, känsla, handling och att hjärnan är plastisk i detta förlopp. Vad innebär nu då detta?

Jo: 95 % av allt vi tänker, känner och gör är precis lika som det var igår. Vi blir helt enkelt det vi tänker, känner och gör – det vi fokuserar på. Vi blir som vi umgås, vi blir det vi lyssnar på och det vi säger. Varför? Därför att hjärnan graderar minnena i känslor och antal upprepningar. Så det du upprepar och upprepar du det med mycket inlevelse så blir det ett extra starkt fäste i din personlighet. SKITENKELT tänker du – då är det ju bara att hålla koll på mina tankar!

Njaeee – med över 60 000 aktiva tankar per dag skulle du behöva en mindre databas för att hålla koll på allt. 95 % är precis som beskrivet – omedvetet – det körs på program du jobbat hårt och i ååååår för att installera. Då räcker det inte med att vi skriver en liten lapp att vi ska tänka positivt eller att vi hänger upp tavlan på väggen där det står “Carpe Diem”. Speciellt med tanke på att vi är biologiskt programmerade att prioritera fara – så pass djupt att det krävs 5 ggr så mycket mer fokus att programmera om en negativ upplevelse till en positiv en. Allt lagras i vårt känslobibliotek i hjärnan.

Jaha – men då är det ju bara att ge upp eller? Noap! Nej! No! Vi behöver bara vara mer beräknande än så – mer strategiska och mer uthålliga. Och tro mig – jag har övat i åååååår med olika strategier. Allt från KBT och psykoanalys till den vackra tunga offerkoftan. Tills jag kraschade en dag. Sökte hjälp. Tog mig ur. Idag står jag med mer tyngd på det friska benet än på det “dysfunktionella” – idag är jag mer lugn än i panik. Jag började se mönster i det som triggade mig. I det vi omgivs av. Att vi matas med negativ programmering var vi än tittar. Och med ovanstående fakta har vi inte en chans om vi inte aktivt börjar jobba med oss själva och den information vi konsumerar. DÅ är detta hur lätt som helst över tid!

Jag är övertygad om att vi helt enkelt behöver påminna oss om det som kroppen redan vet. Så vad händer om vi använder kroppens eget “system emot den” eller med den? Om vi kombinerar årtusenden av biologisk programmering i dofter, former, färger, ord, smaker, ritualer osv för att förstärka, avväpna och skapa rutiner? Vad händer om vi kombinerar detta med det som är vetenskapligt bevisat i forskning får oss att må bättre? Om vi lär oss att reflektera över vilka dofter och färger vi dras till och varför. Detta brinner jag för och detta experimenterar jag friskt med här hemma! Att sedan hjärnan inte kan skilja på det som är hitte på och det som är sanning är något vi kan utnyttja massor så här kommer några tips:

Dagens tips:

känner du dig trött/slut/låg fysisk energi: köp en gul, orange eller röd tröja – titta på den ofta – känn färgen och ställ dig framför spegeln och beundra dig själv. Ställ dig upp och skrik “JAAAAG ÄÄÄÄÄR PIGG” och lägg en massa energi i det. Lukta på Bergamont, Sandelträ eller Jasmindoft. Promenader på minst 45 minuter är också det effektivt då det bland annat höjer ämnen såsom seratonin, dopamin och DHEA i kroppen. Feelgoodstuff!Fundera på vilka människor du umgås med. Skratta – även om du bara låtsas. Hjärnan förstår inte skillnaden! Sluta följa det som programmerar dig negativt på Facebook och på TV.

Känner du dig stressad/ångestladdad/arg : omge/klä dig i/med gröna, blåa & lila färger. Gå ut i naturen. Krama ett träd i stillhet. (ja – precis lika pinsamt som det låter – men du vänjer dig) Lukta på viol, Kamomill och rosdofter. Gå på date med dig själv – uppvakta dig. Förlåt någon. Sätt gränser för dig själv och andra. Sluta följa dem och det som spär på din ångest, ilska och stress på Facebook och på TV.

Å ge det tid och servera det på ett sätt som du kan ta till dig – det tar minst 21 dagar att odla fram en ny vana. Så håll i!

Testa vetja!