fbpx
+46(0)73-757 41 86 info@tankstort.com

Idag är det äntligen dags att släppa den första konkreta artikeln i serien #GoBack2Basics – I denna artikelserie kommer du att få öva på att tänka innanför boxen, att ge dig själv det du behöver för att må och fungera bättre i din vardag. Du kommer få öva på att vara den viktigaste personen i ditt liv – både i tanke och handling. Du kommer få lära dig massor om olika verktyg som avlastar och stärker oss i olika förändringsprocesser. Hakar du på detta (som du kan börja med när som) kommer du bli MER av den du vill vara – komma närmare den den du är här för att vara. Men – du bestämmer! För kort och gott: är du över 18 är DU är ansvarig för din egen verklighet. Har du dessutom en fungerande hjärna så har du allt du behöver för att göra en förändring. Tjoho för det!

Hjärnan är plastisk och programmerar in allt du tänker, känner och gör. Detta i kombination med att den vill spara energi genom att optimera tankebanor leder till att 95 % av allt vi gör, tänker och känner är exakt som igår. Till detta hör också att ju mer känsla, upprepning och intensitet vi lägger på en handling desto djupare blir kopplingarna i vår hjärnas verklighet och desto mer prioriteras information som stärker den sanning vi skapat för oss själva. Med andra ord – har du en dålig relation till dig själv kommer du få en dålig relation till andra. Säger du elaka saker till dig själv kommer du att attrahera in andra som trivs med att säga elaka saker till sig själv. Vi är enkla på så vis. Vi omger oss alltid omedvetet med dem som kan bekräfta hur vi ser på oss själva i handling – i oss själva i den vi är just nu. Enklast så. Hjärnan vill spara energi och styr oss medvetet in på inövade banor. OM vi inte medvetet jobbar med detta. Så kika runt dig – du är resultatet av de fem personer du umgås mest med oavsett om du umgås med dessa i tanken eller i handling. Så oavsett om din sanning är destruktiv eller upplyftande så kommer din hjärna se till att du får bekräftat det du känner. Med medveten strategi kan vi programmera om befintliga system och på så sätt hjälpa hjärnan att höja vår lägsta nivå.

Låt oss börja med att vila i att du gör så gott du kan med den kunskap du har. Du är precis där du behöver vara för att lära dig det du behöver lära dig för att ta dig dit du vill. Dagens DU är helt enkelt resultatet av den programmering du fått lära dig att prioritera och det du upprepat tillräckligt många gånger, det du lagt extra mycket känsla, tanke & handling bakom. Så jag rekommenderar att rivstarta, checka in med dig själv en gång i veckan kring hur du känner, om/var du läcker energi och hur du åtgärdar det. På detta sätt hjälper du hjärnan att snabbt ställa om till lösningsinriktat fokus i tanke och handling. Ge dig själv tid, engagemang och lösningsfokus så kommer obalanser att rätta till sig på kort tid. Ge dig själv 100 % av ditt engagemang i fyra veckor och testa denna metod. Se varje vecka som en omstart och varför inte göra detta tillsammans med alla dina närmaste 5 eller någon av dem?

För vissa är detta enkelt och för andra är det svårt. Oavsett ingångsläge börjar alla förändringar med att “rikta ljuset” mot var vi tappar energi – mot det obekväma. All förändring börjar med att äga våra känslor och våra handlingar oavsett hur mycket vi än försöker gömma oss från dem. På detta sätt börjar vi metodiskt föra tillbaka makten över våra egna beslut och känslor. Är detta nytt för dig kan du uppleva ett motstånd och att fly fäkta mekanismerna drar igång. Strunta i detta, ta ett djupt andetag och börja med att äga känslan BARA för dig själv. Vi behöver alla respekt – speciellt från oss själva – så börja där – öva på att respektera dig själv och lyssna på hur du mår. Vi behöver alla börja någonstans.

Ta fram penna & papper och skriv för hand svaren! NU kör vi!

1. Vilka energitapp har jag just nu? Just nu känner jag mig…

Vilka tre energitapp känns störst just nu och vilka känslor finns med i bilden? Är du arg, ledsen eller kanske orolig? Skriv ner dem och skriv ner dem på följande sätt: i nutid, i jagform och anledningen bakom. Tex: “Jag blir nervös när jag åker till jobbet”, “Jag känner mig alltid så trött”, “Jag får ont i magen varje gång jag tänker på Hen”.

Ta inte mer än tre negativa energitapp och fokusera alltid på de tre största. När du skrivit klart är det dags att börja gräva lite i det onda. Ofta har vi gömt vad det handlar om för oss själva då vi kanske är konflikträdda eller till och med har fått för oss att vi inte förtjänar bättre. Så – vad är problemet? Är det något specifikt som hänt på jobbet? Är någon dum? Vill jag inte vara där? Hur kommer det sig att du ofta är trött? Vad specifikt är det som gör att du får ont i magen när du tänker på Hen? Du behöver inte berätta för någon – kom ihåg att bara äga det för dig själv. Gå sedan vidare till huruvida problemet ens är ditt eget. Vems är problemet: ditt eller någon annans? Är det någon annan som mår dåligt på jobbet? Är det något jag grubblar på som gör det svårt att sova eller har någon sagt något elakt som du har svårt att släppa? Beskriv dina känslor kopplat till respektive situation. Var ärlig och äg känslorna inom dig själv.

Till denna ekvation hör även att vår hjärna är programmerad att prioritera fara – att undvika fara – därför är även alla varningstecken extra prioriterade i vår hjärna även om de inte är livsfarliga för oss. Med andra ord är en negativ tanke/känsla 3-5 gånger så kraftfull som en positiv tanke/känsla. Därför avslutar vi första delen av övningen med att ändra fokus till allt som vi har att vara tacksam för just nu kopplat till respektive energitapp. Tredubbla energitappen med tacksamhet – eller ännu bättre – femdubbla. Med andra ord: skriv ner mellan 3-5 gånger så många saker/händelser/personer/ du är tacksam för på samma sätt som ovan. Detta för att neutralisera den skada som negativa tankar och känslor lämnar efter sig i vårt system. (räkna med att bli provocerad då hjärnan inte är van att rikta tacksamhet till ett energitapp) Tex: Jag är tacksam för att jag tar tag i mig själv. Jag älskar att jag är snäll. Jag är stolt över att jag är tydlig. osv…

2. Fokusera på lösningar: stora som små. Läs nu igenom det du skrivit ner och ta ett par djupa andetag igen om du behöver.

Vi mår bra av att fatta beslut oavsett om beslutet är litet eller stort. Därför ska vi direkt rikta in oss på potentiella lösningar på energitappen. Kom ihåg att det är fullt normalt att bli stressad då du nu kommer ta dig (även om bara i tanken – hjärnan kan inte skilja på fantasi eller verklighet) utanför din komfortzon. OM det skulle vara så att det fanns lösningar på energitappen – vilka lösningar skulle det kunna vara? Vad behöver DU för att må bättre kopplat till energitappen? Vilka är de mest snabba, sunda och långsiktiga lösningarna? Finns det små lösningar du kan ta tag i direkt? Äger du lösningen själv, delar av den eller behöver jag prata med någon som kan? Upplever du detta moment som provocerande så är ett tips att komma ihåg att du just nu bara TÄNKER på lösningarna. Det finns inget krav på att genomföra dem i handling. Kom ihåg det. Du ligger i början på att programmera om och då gäller det att fokusera på att utmana de gamla kopplingarna som har fått styra fram till idag. När du skrivit din lista kommer din hjärna automatiskt börja fokusera på lösningarna i större omfattning som i sin tur utmanar de gamla hjulspåren.

3. Skapa en ”Jag vill göra lista”: detta är en sammanställning av alla dina lösningar.

Färgkoda dem: Röd = kräver mycket vilja, energi eller kraft. Orange = hanterlig lösning. Grön = mindre mer lätthanterliga lösningar som tar mig närmare de svåra. Börja alltid med de gröna. När du checkar av listan producerar hjärnan dopamin och du får energi att klara av orange och röda. Finns det saker kvar på listan när veckan är slut låt de stå kvar där – det kommer snart en vecka till med ny kraft och nytt fokus. Elda sedan upp papperet när veckan är slut. Se det brinna. Detta för att vårt biologiska jag kopplar in ett avslut till att titta på elden eller så är det kanske bara coolt att elda lite. Testa!

Lugna ner fly fäkta mekanismer. När du gör förändringar som ligger utanför din komfortzon kommer du troligen att uppleva ett motstånd och även negativa känslor till det som behöver göras. Kom ihåg att detta är en av hjärnans grundfunktioner – antingen att skydda dig från fara eller anpassa dig till nya förutsättningar. Detta adrenalin-, kortisol- och noradrenalinpåslag försvinner med tålamod och ihärdighet. Det gäller att hålla i! Det finns massor av enkla och effektiva sätt att koppla ur dessa fly fäkta mekanismer. Ett effektivt sätt att minska stresspåslaget är att:

– ta några puta-ut-magen-djupa andetag och titta upp i taket. Regeln om 5 sekunder är bra: andas in under 5 sek, håll andan och puta ut magen så mycket det går i 5 sekunder och andas ut i 5 sekunder.

– att programmera in rutinen att rikta tacksamhet till den situation du befinner dig i just nu är också effektiv. Hur jobbig den än känns. Vad försöker denna situation lära dig?

– svara på frågan: hur kommer det att kännas när känslorna lugnat sig och lösningen är genomförd?

– Tänk Stort och sex månader framåt. Vad vill du att ditt framtida jag ska tacka dig för? Ta även för vana att ge dig själv kärlek och självstärkande komplimanger när du tittar dig i spegeln.

TOUGH LOVE <3 Den enda som kan göra ditt liv bättre är DU! Den enda som kan sätta dig själv först är DU. Den enda som kan säga vad du behöver – är DU! Resten är tolkningar, ursäkter och effekter din gamla programmering. Detta “wake up call” har jag själv mött flera gånger om och jag vet att det är sant. Nu är frågan – hur redo är DU? Hur mycket vill du ha en annan verklighet?

Lycka till!

Ann-Sofie Fryxell

www.tankstort.com

Dela med dig på #goback2basics eller skicka ett mail.